Számítógépes Társadalomtudomány - Computational Social Science témacsoport

A témacsoport célja olyan kutatók közti tudományközi együttműködés támogatása, akik magas szintű számítástechnikai támogatást igénylő, szélesen értelmezett társadalomtudományi problémákon dolgoznak. A csoport kiemelt célja a nagy teljesítményű számítástechnikai módszerek társadalomtudományi kutatásokban vaó felhasználásának elősegítése. A Magyar Tudományos Akadémia fő küldetésének megfelelően főképp feltáró jellegű kutatásokat végez, melyek kiegészülnek alkalmazás irányultságú kutatásokkal és különféel algoritmikus eszközök kifejlesztésével társadalmi és kutatói felhasználók részére is.

A témacsoport szándéknyilatkozata

Tagok

Események 

ÚJ MEGJELENÉS!
A Magyar Tudomány 2018/7. száma tematikus összeállításban közli a Számítógépes Társadalomtudomány témacsoport szerzőinek cikkeit, a 2017. novemberi Magyar Tudomány Ünnepe rendezvényen elhangzott előadások kiegészített, kibővített változatait.
A tematikus szám tartalomjegyzéke, a cikkek absztraktja és teljes szövege elérhető itt.

JÖN! JÖN! JÖN!
2018. november - Számítógépes társadalomtudomány a 2018-as Magyar Tudomány Ünnepén
A előadások a 2018-as Magyar Tudomány Ünnepe Határtalan Tudomány főmotívumához kapcsolódva azt mutatják be, hogy miként lehet a természet-, élet- és adattudományok terén már sikerrel alkalmazott módszereket társadalomtudományi kérdések vizsgálatánál hasznosítani. Milyen társadalmi kérdések válhatnak vizsgálhatóvá, vagy a korábbiakhoz képest új szemszögből vizsgálhatóvá e módszerek segítségével? Az eredetileg más tudományterületekre kidolgozott módszertanok hogyan adaptálhatóak a társadalomtudományi kutatások sajátosságaihoz? A hat előadás mindegyike egy-egy ilyen transzdiszciplináris kutatási vállalkozást ismertet, melyek fizikai, biológiai, adattudományi, hálózattudományi és logikai módszereket alkalmaznak szociológiai, közgazdasági, jogi és történelmi problémák elemzésére.