Central-East European societies on the map of EuropeA "Central-East European societies on the map of Europe" konferencián a visegrádi régió kutatói a European Social Survey (ESS) eredményei alapján áttekintik, miben különbözik és miben hasonló e régió Európa más régióihoz viszonyítva.

Az ESS tekinthető a leginkább mérvadó európai közvélemény-kutatásnak, az Európai Bizottság kezdeményezte, 2002 óta tart objektív tükröt a részt vevő európai országok elé. A lekérdezés pontos módszertanát nemzetközi kutatás keretében 21 európai ország kutatói dolgozták ki, a kérdések minden országban szigorúan azonosak, az adatfelvétel módszertana pedig az egyik legfejlettebb a világon. Az ESS projekt magyarországi vezetői az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont kutatói.

A Humán Tudományok Kutatóházában rendezett konferencia témái között megtalálhatóak a demokráciával kapcsolatos vélemények, társadalmi mozgalmak, migrációval kapcsolatos attitűdök, a jóléti állam megítélése, társadalmi és intézményi bizalom. A keynote előadást Prof. Rory Fitzgerald, az ESS program igazgatója, a City, University of London professzora tartja.

További részletekről a képre kattintva vagy itt tájékozódhatnak.