A közösségi média és a jog

Mi a közösségi média: valóban médiavállalat, vagy csak egyszerűen egy szoftver? Esetleg a nyilvánosság, sőt az élet egy teljesen új tere? Miként értelmezze a jog az olyan piacot imitáló alkalmazásokat, mint az AirBnB, vagy az Uber? Milyen lesz vajon az a jogrendszer, ahol a bíró korábban hozott ítéleteinek ezreit elemezve az algoritmusok olyan mély személyiség-profilt állítanak majd fel róla, amely alapján csaknem 100% pontossággal jósolható meg majd a következő ítélete? A kerekasztal résztvevői a fentebbi kérdésekre keresik a választ. A rendezvényen sor kerül Ződi Zsolt Platformok, robotok és a jog című frissen megjelent könyvének bemutatójára is. A könyv szerzője - más kutatókkal együtt – ahhoz az állásponthoz csatlakozik, hogy korszakváltáshoz érkeztünk a jog és a technológia kapcsolatában. A technológiai változások a jog változásának, innovációjának mindig fontos mozgatói voltak. Ugyanakkor ezek a technológiai újítások általában nem érintették a jog alapszerkezetét: szigetszerű új rendelkezések formájában épültek be a jogrendszerbe. Most azonban a hagyományos jog súlyos válságba került elsősorban az internetes platformok és a „platform-társadalom”, a robotika és a mesterséges intelligencia valamint az egész jelenséget kísérő Big Data jelenség miatt.

A program keretében sor kerül a Magyar Tudományos Akadémia és a Rézler Gyula Alapítvány 2018. évi díjának átadására.  A díjjal az alapítók minden évben a szociológia, a munkatudományok, a munkajog, a demográfia és a társadalomstatisztika területén tartósan kiemelkedő eredményeket elért kutatók munkáját tüntetik ki és jutalmazzák. A díjat Lovász László, az MTA elnöke és Lamm Vanda, az MTA IX. Osztály elnöke adják át.

A rendezvény részletes programja:

9.30 Rézler Gyula díj átadása

A díjat átadja: Lovász László akadémikus, az MTA elnöke, és Lamm Vanda akadémikus, a Rézler Gyula díjbizottság elnöke

10.00 Könyvbemutató és kerekasztal-beszélgetés

Ződi Zsolt: Platformok, robotok, jog – új szabályozási kihívások az információs társadalomban (Gondolat, Budapest 2018)

A kerekasztal résztvevői:

Ződi Zsolt tudományos munkatárs, MTA TK JTI

Lőrincz Viktor fiatal kutató, MTA TK JTI

Ságvári Bence tudományos munkatárs, MTA TK SZI

Székely Iván egyetemi docens, CEU, BME-VIK

Moderál:
Gárdos – Orosz Fruzsina intézetigazgató, tudományos főmunkatárs, MTA TK JTI

Helyszín:
MTA Humán Tudományok Kutatóháza (1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4) K.0.11 – K.0.12

Minden érdeklődőt szeretettel várunk, de kérjük, részvételi szándékát a bodnar.kriszta@tk.mta.hu e-mail címen előzetesen jelezni szíveskedjen.