A TK angol nyelvű folyóirata, az Intersections. EEJSP ismét Q2-es besorolást kapott

A tudományos folyóiratokat rangsoroló adatbázis (SCImago Journal Ranking, SJR) 2018 után a 2019. évi tudománymetriai mutatók, kivált a rangos idézettség alapján újra a második negyedbe (Q2-be) sorolta az Intersections. East European Journal of Society and Politics-t.

Tovább

Podcast sorozatot indítottunk

A véleményeken túl. Társadalmi, politikai jelenségekről a tudomány nyelvén, közérthetően.
A Társadalomtudományi Kutatóközpont podcast sorozata

Tovább

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kutatásaink

A TK minden intézete és kutatócsoportja indít kutatásokat a járvány társadalmi hatásainak vizsgálatára. Ezek folyamatosan frissülő és bővülő összefoglalója innen érhető el.

Tovább

Konferenciafelhívás: Social dynamics. Inequalities, integration, mobility and migration

Social dynamics. Inequalities, integration, mobility and migration

Conference at the Centre for Social Sciences, Budapest :: 16–17 November, 2020

Call for conference papers

Tovább

Legfrissebb híreink

László Letenyei, András Morauszki: Who Reaps the Benefits of Permeable Borders? Mental Maps, Networks And Language Skills In The Hungarian-Slovakian Border Region

Kisebbségkutató Intézet

In: László Letenyei and Judit Dobák (eds.): Mental Mapping. The Science of Orientation. Shenk Verlag, Passau, 2020. 71-91. pp.

A tanulmány a szlovák-magyar határ menti térségben vizsgálja az ott lakók szomszédos országról alkotott mentális térképeit, határon átnyúló kapcsolatrendszerüket és nyelvi készségeiket. Célja egy olyan újszerű módszertan tesztelése, amely alkalmas a határ menti térségekben élők szomszédos országokkal kialakult kapcsolatának sokoldalú, akár keresztmetszeti, akár longitudinális vizsgálatára, és ezáltal többek között a határok átjárhatóságának növelését célzó projektek közvetlen társadalmi hatásainak vizsgálatára és mérésére is.

Alkotói pályázat – eredményhirdetés

Politikatudományi Intézet

A koronavírus járvány kitörése előtt, 2020. márciusában lezárult a Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézet (TK PTI) által, immár harmadik alkalommal meghirdetett Alkotói pályázat bírálati szakasza, és a háromtagú zsűri meghozta a döntését.

 

 

Digitális kor közpolitikája - vendégkutató a Kormányzás és Közpolitika Osztályon

Politikatudományi Intézet

2020. áprilistól Kerényi Ádám a PTI Kormányzás és Közpolitika Osztályán vendégkutatóként a "Digitális kor közpolitikája" című témában végez kutatást. Munkája során Ádám megvizsgálja az Európai Unió készülő digitális stratégiáját, valamint ennek tükrében a határokon átnyúló digitális szolgáltatások szabályozási és adózási kihívásait.

Publikáció: Valuch Tibor tanulmánya

Politikatudományi Intézet

Megjelent Valuch Tibor  "Raum und Gesellschaft in Budapest, 1945–1990. Kontinuitäten und Umbrüche im Alltagsleben" (Tér és Társadalom Budapesten 1945-1990 között - Folytonosságok és változások a mindennapi életben) című tanulmánya a Barbara Rief Vernay és Máté Tamáska által szerkesztett, a bécsi Praesens Verlag által kiadott Wien – Budapest. Stadträume des 20. Jahrhunderts im Vergleich című tanulmánykötetben. A tanulmány a társadalmi térhasználat és a mindennapi élet átalakulását elemzi Budapesten a 20. század második felében.

Megjelent a REGIO 2019/4. száma

Kisebbségkutató Intézet

A tartalomból: 

- Szvatopluk az imakönyvben
- A görögkatolikus egyház esete a nagyvárosokkal
- Iskolaválasztás társadalmi háttere
- A magyar nyelvű oktatás versenyképessége Romániában

Legújabb eredményeink