Podcast sorozatot indítottunk

A véleményeken túl: társadalmi, politikai jelenségekről a tudomány nyelvén, közérthetően.
A Társadalomtudományi Kutatóközpont podcastja

Tovább

The Orbán Regime: Plebiscitary Leader Democracy in the Making

Megjelent Körösényi AndrásIllés Gábor és Gyulai Attila kötete a Routledge kiadónál.

Tovább

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kutatásaink

A TK minden intézete és kutatócsoportja indít kutatásokat a járvány társadalmi hatásainak vizsgálatára. Ezek folyamatosan frissülő és bővülő összefoglalója innen érhető el.

Tovább

Legfrissebb híreink

Új kiadvány - Körösény András, Illés Gábor, Gyulai Attila: The Orbán Regime

Politikatudományi Intézet

Megjelent körösényi András, Illés Gábor és Gyulai Attila "The Orbán Regime: Plebiscitary Leader Democracy in the Making" című kötete a Routledge kiadó gondozásában. Hogyan működik az Orbán-rezsim? Hogyan alakította át a magyar politika karakterét, és mi tartja fenn immár egy évtizede? Meghaladva a demokráciáról kontra diktatúráról, a populizmusról és a hibrid rezsimekről szóló vitát, ilyen kérdésekről írtak könyvet a PTI kutatói, Körösényi András, Illés Gábor és Gyulai Attila.

 

 

László Letenyei, András Morauszki: Who Reaps the Benefits of Permeable Borders? Mental Maps, Networks And Language Skills In The Hungarian-Slovakian Border Region

Kisebbségkutató Intézet

In: László Letenyei and Judit Dobák (eds.): Mental Mapping. The Science of Orientation. Shenk Verlag, Passau, 2020. 71-91. pp.

A tanulmány a szlovák-magyar határ menti térségben vizsgálja az ott lakók szomszédos országról alkotott mentális térképeit, határon átnyúló kapcsolatrendszerüket és nyelvi készségeiket. Célja egy olyan újszerű módszertan tesztelése, amely alkalmas a határ menti térségekben élők szomszédos országokkal kialakult kapcsolatának sokoldalú, akár keresztmetszeti, akár longitudinális vizsgálatára, és ezáltal többek között a határok átjárhatóságának növelését célzó projektek közvetlen társadalmi hatásainak vizsgálatára és mérésére is.

Alkotói pályázat – eredményhirdetés

Politikatudományi Intézet

A koronavírus járvány kitörése előtt, 2020. márciusában lezárult a Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézet (TK PTI) által, immár harmadik alkalommal meghirdetett Alkotói pályázat bírálati szakasza, és a háromtagú zsűri meghozta a döntését.

 

 

Digitális kor közpolitikája - vendégkutató a Kormányzás és Közpolitika Osztályon

Politikatudományi Intézet

2020. áprilistól Kerényi Ádám a PTI Kormányzás és Közpolitika Osztályán vendégkutatóként a "Digitális kor közpolitikája" című témában végez kutatást. Munkája során Ádám megvizsgálja az Európai Unió készülő digitális stratégiáját, valamint ennek tükrében a határokon átnyúló digitális szolgáltatások szabályozási és adózási kihívásait.

Legújabb eredményeink